top of page
Background 6,1.jpg
To Main Page Grey.png

“En ekspressiv vokalist og presis gitarist med sanger som klinger nåtid og har klassisk sangdiktingskunst som bakteppe.”

- Anne Grete Preus

Background 6,1.jpg

Bendik Finborud

Bendik Finborud ble født i 1995 på Voss. Han begynte å spille musikk fra en tidlig alder. Inspirert av det intime soundet og tekstene til artister som Thomas Dybdahl og Ane Brun, begynte han snart å skrive sin egen musikk. I 2015 startet Finborud på Universitetet i Agder, der han ble del av den første gruppen studenter med en bachelor i låtskriving i Norge.

 

Finborud startet også i denne tiden å jobbe med det som skulle komme til å bli hans første singler, “Feels Like Home”, “This Time It’s Goodbye” og “Rebel, Rebel”. Sangene ble godt tatt imot, spesielt den andre singelen i rekken, “This Time It’s Goodbye”. Avisa Hordaland kalte den “Ein roleg, gjennomsiktig, rein og fin ballade.” Finborud begynte også å arbeide med kunst og animasjon, og i 2019 slapp han sin første selvlagde, håndmalte musikkvideo. Håndlagde animasjoner skulle komme til å bli en fast del av utrykket for artisten.

Background 6,1.jpg

Tears & Laughter

 

Gjennom 2018 og 2019 jobbet Finborud med musikken for et fremtidig album, “Tears & Laughter”. Denne gangen ble albumet til en stor grad skrevet, spilt inn og produsert i Finboruds leilighet i Oslo, med samarbeid med en håndfull unge musikere. I løpet av denne tiden begynte han også å skrive musikk om sorgen morens tidlige død. Sangene på “Tears & Laughter” maler et levende, autentisk og komplekst bilde av sorg.

 

“Jeg innså at jeg egentlig aldri hadde konfrontert følelsene mine rundt tapet av moren min. En dag hørte jeg på Dylan, og snublet liksom over “Mama, You Been On My Mind”, og sangtekstene begynte å komme. Plutselig føltes det skrive om sorg som det mest naturlige i verden.”

Bargaining

Den første singelen fra albummet, “Bargaining”, oppkalt etter en av de syv sorgfasene (forhandling) ble sluppet sommeren 2020, sammen med enda en selvlaget håndmalt musikkvideo. Videoen består av litt under 2000 separate akrylmalerier, tracet (rotoscoped) på tynt papir over en dataskjerm. Finborud selv sa at musikkvideoen ville vært vanskelig å gjøre ferdig hadde det ikke vært for covid-19-pandemien.

 

“Jeg ble sittende fast på Voss i flere måneder uten gitar eller mikrofon. Da måtte jeg finne noe å ta meg til. Takk og lov er faren min kunstner, så vi hadde omtrent et års verdt med akrylmaling. Takket være covid hadde jeg også all tid i verden og null distraksjoner. Videoen tok omtrent åtte måneder å lage, som er mye, men jeg tror det ville tatt minst ett år hvis det ikke hadde vært for at jeg ble sittende koronafast på Voss.”

 

Bargaining ble tatt godt imot. Ballade.no har kalt musikkvideoen “[…] noe av det fineste vi har sett på lenge.” Videoen er også nominert i Bergen Internasjonale Filmfestival (BIFF) 2020 sin musikkvideokonkurranse.

Background 6,1.jpg

Nylige utgivelser

I tiden etter Bargaining har Finborud gitt ut to til singler. “No One Compares”, en klassisk kjærlighetshistorie som strekker seg fra starten til slutten av et forhold, fortalt gjennom de små øyeblikkene. I september 2020 gav han ut “Just Another Day”. Sangen er skrevet om flyktningkrisen, med en tittel som skal streke under hvor sakte valg blir tatt når det kommer til krisen; “…we will help in just another day.” Sangen beskriver absurditeten i situasjonen med et lystig og lett lydbilde, kontrastert med en mørk tekst som kritiserer måten vi ser på krisen. 

 

Albummet Tears & Laughter ble gitt ut i 2022.

“They tell me that death is a part of it all

It’s just I didn’t understand how fast it would go

I just tell you again that it’s time to go on

Tears and laughter gone”

 

Far “Tears & Laughter”

Photo: Jørgen Dahl Moe 

Background 6,1.jpg

Videoer

Background 6,1.jpg

Kontakt og Sosiale Medier

Bendik Finborud

finborudmusikk@gmail.com

+47 902 82 421

To Main Page Grey.png
bottom of page